انواع مختلفی از شیرها در جهان وجود دارد، اما معمول ترین شیرهای دستی مورد استفاده در سیستم های بخار عبارتند از: گلوب، توپ، دروازه و پروانه.
در این مقاله به انواع شیرآلات بهداشتی درخشان و کاربردهای مختلف آنها می پردازیم.
طبق JIS، تعریف شیر به شرح زیر است:
نام عمومی برای دستگاهی با ویژگیهای متحرک که امکان باز کردن و بستن مسیر گردش خون را به منظور اجازه، جلوگیری یا کنترل جریان سیالات فراهم میکند.
سوپاپ ها بر اساس ساختار و ویژگی ها به دسته های زیر تقسیم می شوند:
اگر عنصر بستهکننده در مسیر جریان «چرخد» تا جریان را متوقف کند، به عنوان مثال: شیر توپی، شیر پروانهای.
اگر عنصر بسته به عنوان یک مهر و موم یا پلاگ در مسیر جریان عمل کند تا جریان را متوقف کند، مثلاً شیر گلوب.
اگر عنصر بسته شدن شیر برای متوقف کردن جریان در مسیر جریان “وارد” شود، به عنوان مثال شیر دروازه.
اگر مسیر جریان به خودی خود «از بیرون سوراخ شود» تا جریان را متوقف کند، مثلاً شیر دیافراگمی.
ساخت شیر دروازه شبیه به قفل است. یکی از ویژگی های اصلی این نوع شیر، افت فشار کم در هنگام باز بودن کامل است.
با این حال، بدنه شیر باید به طور کامل از مسیر جریان خارج شود تا به طور کامل باز شود و این بدان معنی است که اهرم باید چندین بار فعال شود.
ابعاد رو به رو یک شیر پروانه ای می تواند بسیار کوچک باشد و همچنین باعث افت فشار جزئی به عنوان ویژگی اصلی این نوع شیر می شود. این نوع شیرها اغلب در کاربردهای آب و هوا استفاده می شوند.
شیرهای توپی توانایی بسته شدن بسیار خوبی را ارائه می دهند و از این نظر کاربردی هستند که باز و بسته کردن شیر به سادگی چرخاندن دسته 90 درجه است.
آنها را می توان “فول حفره” کرد، به این معنی که دهانه شیر به اندازه داخل لوله ها است و این منجر به افت فشار بسیار کمی می شود.
یکی دیگر از ویژگی های اصلی کاهش خطر نشت غده آب بندی است که از این واقعیت ناشی می شود که ساقه سوپاپ فقط باید 90 درجه بچرخد.
البته لازم به ذکر است که این شیر فقط برای استفاده در حالت کاملا باز یا کاملا بسته می باشد. این برای استفاده در یک موقعیت نیمه باز برای هر هدفی مانند کنترل جریان مناسب نیست.
دریچه توپی از یک حلقه نرم تشکیل شده روی صندلی سوپاپ استفاده می کند. اگر سوپاپ در حالت نیمه باز استفاده شود، تنها به بخشی از نشیمنگاه سوپاپ فشار وارد می شود که می تواند باعث تغییر شکل نشیمنگاه سوپاپ شود.
اگر نشیمنگاه سوپاپ تغییر شکل داده باشد، خاصیت آب بندی آن به خطر می افتد و در نتیجه سوپاپ نشت می کند.