ژل رویال، ماده ای ژله مانند سفید و چسبناک، نوعی ترشح غدد هیپوفارنکس و فک پایین از زنبورهای کارگر است.
همچنین به عنوان یک “ابر غذا” شناخته می شود که تنها توسط ملکه زنبور عسل مصرف می شود.
ژل رویال عسل نیز پس از خروج از تخم به لارو زنبور عسل تغذیه می شود و به پرورش نوزادان کمک می کند.
این ماده غذایی انحصاری است که به لاروهای جوان نابالغ در 2-3 روز اول بلوغ آنها ارائه می شود و علاوه بر آن به عنوان غذای مخصوص برای ملکه زنبور عسل در تمام چرخه زندگی او استفاده می شود.
رویالاکتین ترکیب اصلی ژل رویال است که امکان تغییر مورفولوژیک لارو را به ملکه زنبور عسل فراهم می کند.
این ابر غذا دلیل اصلی طول عمر ملکه زنبور عسل نسبت به سایر زنبورها است.
ژل رویال به طور گسترده ای به عنوان یک مجموعه غذایی رژیمی برای کمک به مبارزه با بیماری های مزمن مختلف استفاده می شود.
علاوه بر این یکی از داروهای سودآور برای انسان در طب سنتی و مدرن است.
بسیاری از فعالیت های دارویی مانند اثرات ضد باکتریایی، ضد توموری، ضد حساسیت، ضد التهابی و تعدیل کننده سیستم ایمنی نیز به آن نسبت داده شده است.
عسل به عنوان محلول قند فوق اشباع نیز شناخته می شود.
عسل طبیعی از 82.4 درصد کربوهیدرات، 38.5 درصد فروکتوز، 31 درصد گلوکز، 12.9 درصد سایر قندها، 17.1 درصد آب، 0.5 درصد پروتئین، اسیدهای آلی، مولتی مینرال ها، اسیدهای آمینه، ویتامین ها، فنل ها و تعداد بی شماری از ترکیبات جزئی دیگر تشکیل شده است.
علاوه بر این، عسل از مقادیر جزئی اجزای فعال زیستی از جمله اسید فنولیک، فلاونوئید و α-توکوفرول تشکیل شده است.
ترکیبات عسل با فواید سلامتی شامل اسیدهای فنولیک، فلاونوئیدها، اسید اسکوربیک، پروتئینها، کاروتنوئیدها و آنزیمهای خاصی مانند گلوکز اکسیداز و کاتالاز است.
بره موم سومین جزء مهم محصولات زنبور عسل است.
این ماده عمدتاً از رزین (50%)، موم (30%)، اسانس (10%)، گرده (5%) و سایر ترکیبات آلی (5%) تشکیل شده است.
ترکیبات فنلی، استرها، فلاونوئیدها، ترپن ها، بتا استروئیدها، آلدئیدهای معطر و الکل ها ترکیبات آلی مهم موجود در بره موم هستند.